Achteraf betalen mogelijk
Unieke collectie live te bewonderen
Gratis parkeren
Openingstijden0

Decemberactie: 10% KORTING OP ALLES* (meer info)Decemberactie: 10% KORTING OP ALLES* (meer info)Decemberactie: 10% KORTING OP ALLES* (meer info)

Menu
Openingstijden0
Achteraf betalen mogelijk
Unieke collectie live te bewonderen
Gratis parkeren

Decemberactie: 10% KORTING OP ALLES* (meer info)Decemberactie: 10% KORTING OP ALLES* (meer info)Decemberactie: 10% KORTING OP ALLES* (meer info)

Door Ad Eliassen, 1 februari 2021

Keien beschilderen

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen op een creatieve manier bezig te houden, vooral niet wanneer ze langdurig thuiszitten tijdens de koude wintermaanden. Waarschijnlijk ben je al ontelbare keren actief aan het bakken, kleien of tekenen geslagen maar hebben jij en jouw kroost hier voorlopig wel eventjes genoeg van. Knutselen met kinderen kan ook op een originele manier door keien te beschilderen. Wat deze bezigheid nu precies zo leuk maakt en hoe je een sierkei omtovert tot een waar kunstwerk, lees je hieronder.
 

Stenen schilderen: Voor wie?

  • Verven met kinderen

Stenen schilderen wordt voornamelijk gedaan door gezinnen met kinderen. Verjaardagsfeestjes of vakantiedagen zijn de ideale gelegenheid voor kinderen om hun fantasie de vrije loop te laten gaan op een steen. Een aantal stevige sierkeien, ook wel pebbles genoemd, een paar kwasten en acrylverf in meerdere kleuren, is alles wat jouw spruit nodig heeft om artistiek aan de slag te gaan.
 

  • Stenen kleuren voor volwassenen

Niet alleen de kleinsten onder ons, maar ook een groot aantal volwassenen, zijn verslaafd aan stenen verven. Vooral in hobbyclubs, wordt er tegenwoordig veelvuldig gebruikgemaakt van stenen in plaats van karton of papier om een mooie tekening te maken.
 

  • Creatief met stenen tijdens vakantiekampen

Of het nu gaat over een schoolkamp of een kamp met de jeugdbeweging, stenen verven is leuk op alle leeftijden. Op een regendag kan je binnen je inspiratie op een kei overbrengen terwijl je tijdens een zomerkamp gezellig met z'n allen in de open lucht kunt schilderen.

 


 

Op zoek naar de juiste stenen

Je zou natuurlijk in het wilde weg in het bos of langs de straat op zoek kunnen gaan naar (kiezel)stenen. Het grote nadeel hiervan is dat je geen twee gelijke stenen zal vinden en dat ze bijgevolg later ook niet mooi samen zullen passen. Stenen kopen om te beschilderen, is hier de oplossing. Bij Eliassen vind je een ruim aanbod aan sierkeien in diverse kleuren die uitermate geschikt zijn om te verven. Geef jij een voorkeur aan schilderingen in lichte pasteltinten? Kies dan voor deze witte platte sierkeien van 30 tot 50 mm of ga voor de grotere variant van 50 tot 80 mm. De keien zijn al schoongewassen en klaar om te beschilderen. Met kinderen is het aangewezen om voor de grotere afmeting te kiezen.

Voor diegenen die graag werken met levendige kleuren zoals vuurrood, knalgeel of diepblauw, zijn deze sierkeien plat grijs, verkrijgbaar in 2 maten dan weer ideaal. Schilder vissen of kikkers op deze stenen en plaats ze aan de rand van de vijver. Schilderingen van bloempotjes staan dan weer heel leuk op het balkon of op de vensterbank.

Wie graag grove keien ziet om een mand of een aquarium mee te decoreren, is goed af met de met de lava grijs sier keien. Deze stenen zijn uiterst zeldzaam en hebben een mooie ronde vorm die vooral in een landelijk interieur goed tot zijn recht komt.

 


 

Keien beschilderen: Werkwijze

Ben jij nu eenmaal geen creatieve duizendpoot en heb je graag wat extra uitleg over de exacte manier van werken? Met dit stappenplan kan er niets misgaan.

1) Zie erop toe dat alle stenen 100% schoon zijn. De sierkeien die je bij Eliassen koopt zijn allemaal op voorhand gewassen. Als jij je stenen lang geleden hebt gekocht en deze momenteel nog in de tuin tussen het zand liggen, dien je ze uiteraard wel eerst opnieuw te wassen om alle viezigheden te verwijderen voordat je begint aan je knutselwerken. Spoel alle stenen met water af en zorg ervoor dat ze droog zijn voor gebruik.
2) Maak eerst een ontwerp in potlood.
3) Wanneer je tevreden bent over het resultaat, kan je je ontwerp overtrekken met een stift.
4) Verf je steen in de gewenste kleur(en).
 

Leuke verfideeën

Je weet inmiddels welke sierkeien er geschikt zijn om te verven, wat je precies nodig hebt en hoe je een steen kan verven. Wat nu nog ontbreekt zijn leuke verfideeën. Bekijk hier enkele tips hoe je een pebble schoonmaakt, en hoe je met goede verf zo'n pebble kan beschilderen. 

 


 

Dieren

Eén van de meest gekozen thema's is en blijft het thema "dieren". Zowel voor volwassenen als voor kinderen met een hart voor dieren, blijft dit onderwerp interessant en je kan er trouwens alle kanten mee op. Heb je thuis een boerderij? Dan is het waarschijnlijk tof om dieren zoals varkens, kippen of koeien te schilderen. Keien met schilderingen van honden, katten en andere gezelschapsdieren, zijn ook heel erg in trek.

 

Feestdagen

Is Pasen bijna in aantocht? Dan zijn paaseieren, een feestelijke paastak of een mooie paashaas, erg leuke dingen om te schilderen. Ook voor Kerstmis en Sinterklaas, kan je schilderingen maken van elementen die met deze feesten geassocieerd worden.
 

Seizoensgebonden elementen

Kenmerken van bepaalde jaargetijden zijn heel prettig om te schilderen. Denk maar aan dennenappels of kleurrijke bladeren in de herfst, afbeeldingen van een zonovergoten strand in de zomer of kleurrijke bloemenweiden in de lente.
 

Opvoeding

Je kinderen vertrouwd maken met een gezonde levensstijl, kan eenvoudigweg door te knutselen met verf. Niet alleen zijn ze zo eventjes verwijderd van alle telefoon- en computerschermen, ook kunnen ze bewust schilderen over gezonde voeding bijvoorbeeld. Afbeeldingen van fruit, groenten en andere gezonde maaltijden, leren je kind op een speelse manier om te gaan met gezonde voedingsmiddelen. Schilderingen van sportelementen zoals een voetbal, een tennisracket of een zwemband, hebben evenzeer een gunstige invloed op de algemene ontwikkeling van jouw oogappeltje.
 

Geschilderde sierkeien: Decoratie-ideeën

Heb je je terras en je woonkamer inmiddels al vol liggen met jouw verfcreaties maar kan je maar niet genoeg krijgen van deze amusante bezigheid? Ook bij waterornamenten of bij een fontein voor binnen of buiten, zijn geschilderde sierkeien heel bijzonder als decoratie. Sierkeien aangevuld met bloempotten of bloembakken met geverfde stenen, springen direct in het oog en geven een uniek karakter aan eender welk interieur.
 

Sierkeien LIVE te bekijken in onze showroom

Begeef je naar de reusachtige Eliassen toonzaal in Ammerzoden en vind de sierkeien van jouw dromen!

Bekijk alle 'Sierstenen'